Deep Democracy L2 & L3

Minimaal 12, maximaal 18 deelnemers.

Dagen: Totaal 5 dagen, verdeeld over 2 blokken en een intervisiedag, doorlooptijd 1 maand.

Data & Inschrijven Prijs

Met de methoden en vaardigheden van de Lewis methode van Deep Democracy kun je groepen waarin veel emoties en conflicten spelen op neutrale wijze faciliteren. In de levels 2 en 3 verdiepen we het begrip van de theorie en de principes uit level 1. Zonder eerst level 1 gedaan te hebben, kun je deze levels niet volgen. Alle Deep Democracy vaardigheden, gespreksmodellen en technieken komen uitgebreid aan bod, zodat je ook de meer complexere beslissingen en conflicten op diep democratische wijze leert begeleiden. Deep Democracy is geen template dat je even kunt toepassen, het is een manier van gesprekken voeren dat ook van de leider / begeleider volledige inzet en betrokkenheid vraagt.

Deep Democracy voor wie en waarom.  Na level 1 ben je enthousiast geworden en wil je de methode beter leren kennen en gebruiken. Als leider die stoeit met zelfsturing en lastige besluiten. Als trainer / coach / facilitator die nog beter met de dynamiek in groepen wil leren werken. Als veranderaar / consultant die de spannende interactie tijdens veranderingen nog beter wil benutten. Als mens die gemakkelijker met conflicten en tegenstellingen wil leren omgaan om nog betere besluiten te kunnen nemen met zichzelf en anderen. Je kiest voor deze training omdat je Deep Democracy goed wilt leren gebruiken en zelf zorgt voor de oefening in de eigen praktijk en de vertaling naar jouw persoonlijke stijl en je werkveld. Voor mensen die graag nog intensiever met een instructor en leergroep aan de slag willen om Deep Democracy eigen te maken, bieden we de DD leergang aan.

Wat we van je vragen. Het is erg fijn wanneer je de training instapt met de kennis en methoden van level 1 vers in gedachten. Na level 1 heb je wat met de verschillende stappen geoefend, het boek Deep Democracy gelezen. Je weet hoe je een check-in doet, je hebt de eerste vier stappen van de besluitvormingstechniek in praktijk gebracht en je bent nieuwsgierig naar het werken met de onderstroom en het begeleiden van tegenstellingen en conflicten in groepen. Verder vragen we van je dat je alle dagen aanwezig bent, ook de intervisiedag, een belangrijk onderdeel van het leerproces. En omdat we tijdens deze 5 dagen in en met de groep leren, is het in principe niet mogelijk dagen in andere leergroepen in te halen. Uiteraard zoeken we in geval van overmacht naar oplossingen. 

Wat je kunt verwachten. In de tweedaagse level 2 krijg je een dieper begrip van en verdere oefening met de Deep Democracy methode. We zullen de stappen leren gebruiken vanuit drie verschillende rollen, elk met een andere mate van neutraliteit en ranking: de facilitator, de trainer/leider/consultant en het groepslid. Daarnaast besteden we ruim aandacht aan de dynamiek onder de waterlijn, middels rolemapping en technieken van stap 5. Het zal geen verrassing zijn dat dit verdere training van je neutraliteit vraagt. Ongeveer twee weken na de level 2 organiseren we een intervisie dag waarin de groep deelnemers zelfstandig met enkele opdrachten en eigen casuïstiek aan de slag gaat. Weer twee weken later vindt level 3 plaats. Een tweedaags programma met de focus op methoden en vaardigheden om groepen waar diepere emotionele zaken en conflicten spelen op diep democratische wijze te kunnen begeleiden.

Inhoud level 2 

 • Oefenen van stap 1 – 4, de check-in en de check-uit, het gesprek op voeten
 • Deep Democracy gebruiken als leider, als iemand met een belang
 • Deep Democracy gebruiken als groepslid, zonder formele begeleiders of leiders rol
 • Roltheorie verdieping: tegenstellingen, rollen en fractale patronen in de groep leren zien door middel van rolemapping
 • Tegenstellingen en conflicten oplossen door Stap 5: de techniek van pijlen gooien
 • Neutraliteit: wat te doen als je deze verliest
 • De impact van ranking in een groep ervaren en begrijpen.

Inhoud level 3 

 • Het gebruik van het versterken, de ‘amplificatie’ techniek, waarmee op een respectvolle wijze de beleefdheid en onduidelijkheid uit de communicatie wordt gehaald
 • Roltheorie in relatie tot conflict en conflictoplossing
 • ‘Reflecterend luisteren’ als meta-skill
 • Jouw eigen rol en emoties tijdens een conflict
 •  Het gebruik van versterken in combinatie met de technieken van ‘pijlen gooien’ en ‘het gesprek op voeten’.

Waar Jitske Spreekt

Jitske spreekt regelmatig op congressen. Wil je weten waar en wanneer? Meer informatie en inschrijven? Klik hier om de agenda te bekijken.

Over ons

HumanDimensions kijkt naar bedrijven en organisaties door het oog van een antropoloog. Hoe vormen mensen culturen en hoe vormen culturen mensen? We reizen de wereld rond op zoek naar manieren om sterke tribes te bouwen en onderlinge relaties te verstevigen. En brengen deze kennis via ijzersterke lezingen, masterclasses en trainingen naar de wereld van organiseren en samenwerken. Deep Democracy. Inclusie. Diversiteit. Organisatiecultuur. Leiderschap.

Facebook Twiter Instagram
dd

Facebook

EZINE

Elke zes weken een informatief, inspirerend, prikkelend ezine in je mailbox? Met artikelen, blogs, vlogs en ons laatste nieuws?

* is verplicht

© 2021 Human Dimensions B.V. Prijswijzigingen en eventuele typfouten onder voorbehoud Website door BlueBird Media. Privacy