Jitske Kramer

Jitske Kramer reist de wereld over om te leren van traditionele healers, leiders, verrassende innovators en willekeurige voorbijgangers. Ze kijkt naar de wereld en organisaties door het oog van een antropoloog. Culturele antropologie is de discipline die zich afvraagt wat het betekent om mens te zijn tussen mensen in organisaties en daarbuiten. Ze zette Deep Democracy in 2012 in Nederland op de kaart en verzorgt hier samen met een team van instructors vele trainingen in. Ze is altijd op zoek naar manieren om sterke tribes te bouwen en onderlinge relaties te verstevigen. En brengt deze kennis via ijzersterke lezingen en masterclasses naar de wereld van organiseren, samenwerken en leiderschap. Om de slagkracht en resultaten van individuen en groepen te verbeteren (en de wereld gewoon een beetje mooier te maken). Ze leidt mensen op, zodat we nooit meer hoeven te vergaderen. Ze neemt je mee in verhalen die ruimte creëren voor nieuwe manieren van kijken en handelen. Gaandeweg wordt wat vertrouwd is vreemd. En wat vreemd is vertrouwd.

Drs. Jitske Kramer (1973). Corporate antropoloog. Spreker. Ondernemer. Facilitator. Oprichter van HumanDimensions. Trainer van het jaar 2013. Auteur van Normaal is Anders, Deep Democracy - de wijsheid van de minderheid, Wow! Wat een verschil, Voodoo - op reis naar jezelf via eeuwenoude rituelen. En co-auteur van De Corporate Tribe (managementboek van het jaar 2016) Building Tribes en Jam Cultures - over inclusie. 

Wat anderen over Jitske zeggen:

“Jitske Kramer is een van de beste sprekers van Nederland. Verbindend, heeft humor, is onbevangen en energiek. Ze prikkelt je om stevig na te denken en je stem te laten horen. Met flair en met lef zoekt ze de diepgang op. Op zoek naar verrassende nieuw inzichten en praktische toepasbaarheid. Verbindend en daadkrachtig.”

Globetrotting en leiderschapsontwikkeling

Jitske Kramer studeert klassieke culturele antropologie en is opgeleid tot dorpsetnograaf. Ze specialiseert zich in het gebruik van theater als educatief medium in de binnenlanden van Oeganda. Terug in Nederland start zij haar carrière als trainer/consultant bij Boertien Training op het gebied van communicatie- en leiderschapsontwikkeling en bekwaamt zij zich in pschyodrama en voice dialogue. Zij traint honderden mensen met allerlei functionele rollen, in allerlei branches. Met een specifieke focus op internationale samenwerking. Zij geeft leiding aan de expertise groep Bridging Cultures die zich richt op interculturele competenties en global leadership. In 1996 begint Jitske voor zichzelf, met klanten in binnen- en buitenland, onder de naam HumanDimensions.

Internationaal

In haar eerste boek ‘Normaal is Anders!’ beschrijft Jitske haar visie op het leidinggeven aan interculturele teams. Waarin de dynamiek van de verschillen, met misverstanden, verschillende perspectieven en machtsstrijd belangrijke aandachtspunten zijn. Dit verhaal brengt haar van Londen naar Dubai, naar Jakarta. Naast het geven van lezingen en masterclasses is ze actief in het begeleiden van internationale teams. En als consultant voor organisatieontwikkeling in fabrieken in India en Duitsland.

Inclusie

Veel klantvragen gaan over het omgaan met, en het overbruggen van verschillen. Tussen mensen (gender, etniciteit), tussen teams (samengevoegd, verschillende functies) en tussen afdelingen (fusies, reorganisaties). Vanuit het werken met en research van deze materie destilleert Jitske acht principes die een inclusieve, open werkcultuur bevorderen. In een inclusieve cultuur komt ieder mens tot zijn of haar recht, worden doelen gehaald en is het volledige potentieel van een organisatie benut. Deze principes beschrijft ze in haar boek ‘Wow! Wat een verschil’.

Deep Democracy

Rond 2009 wordt Jitske gegrepen door de zienswijze en methode van Deep Democracy. Een in post-apartheid Zuid-Afrika ontwikkelde manier van besluitvorming, waarbij de wijsheid van de minderheid wordt meegenomen in het meerderheidsbesluit. Reizen naar Zuid-Afrika volgen om de kunst van deze methode te leren van de grondlegger Myrna Lewis. Het boek ‘Deep Democracy - de wijsheid van de minderheid' wordt geschreven, inmiddels een bestseller. Jitske start in 2012 met het geven van de trainingen Deep Democracy die met zoveel succes worden ontvangen, dat zij nu samenwerkt met een team van gelicenceerde instructors om aan de vraag te voldoen.

Trainer van het jaar

In 2013 wordt Jitske door vakgenoten en klanten uitgeroepen tot trainer van het jaar. Uit het jury-rapport:

"Jitske voegt als antropoloog elementen toe die in de wereld van trainers nog onbekend zijn. Met name haar werk op het gebied van Deep Democracy biedt trainers een extra palet aan interventie mogelijkheden die tot nu toe nog onbekend waren. Jitske heeft een internationaal netwerk. Ze weet op onnavolgbare manier culturen met elkaar te verbinden en gaat daarbij over de grenzen van wat de gemiddelde trainer te bieden heeft: cabaret, zang, optimale interactie van haar publiek met elkaar, interculturele saamhorigheid, om er maar een paar te noemen. Wat inhoudelijk sterk bijdraagt aan de grondhouding van trainers is haar thema ‘inclusie’. De minderheid krijgt in haar werk een stem en dat is voor alle disciplines in het trainersvak van cruciaal belang."

Managementboek van het jaar

In 2014 richt zij met Danielle Braun de Academie voor Organisatiecultuur op en schrijven zij samen de bestseller ‘De Corporate Tribe’, bekroond met de titel Managementboek van het jaar 2016. Ze ontwikkelen de unieke leergang Corporate Antropologie die al snel vele deelnemers trekt. In 2017 krijgen zij als kroon op hun werk de titel ‘Ambassade van de Verdraagzaamheid’. Na vier prachtige en intensieve jaren van samenwerken, is het voor Jitske tijd om weer op een andere manier verder te gaan.

Jitske Kramer nu

In 2018 gaat Jitske weer verder met HumanDimensions, om samen met een groep bevlogen mensen de ambitie om organisaties te activeren om voor alle medewerkers, klanten, leveranciers en de wereld woest aantrekkelijk te zijn, verder vorm te geven. Mensen die elke dag opnieuw op zoek zijn naar manieren om nog beter samen te werken, te leven, te zijn. Als spreker, auteur, trainer en facilitator brengt Jitske de nieuwsgierigheid en zienswijze van de culturele antropologie verder. In Nederland en daarbuiten. Ze specialiseert zich in het doen van impactvolle, korte interventies, lezingen en masterclasses tijdens veranderprocessen. Soms disruptive, coherent verstorend, conflicten doorlevend en ontregelend. Dan weer verbindend, orde aanbrengend, harmoniserend en gericht op samen. Praktische tools worden gecombineerd met heldere theoretische kaders en antropologische inzichten. HumanDimensions faciliteert grote en kleine groepen in het voeren van oprechte gesprekken met dialoogvormen van over de hele wereld. Samen vechten voor dat wat op dat moment het meest hoogst haalbare en beste besluit is.

Waar Jitske Spreekt

Jitske spreekt regelmatig op congressen. Wil je weten waar en wanneer? Meer informatie en inschrijven? Klik hier om de agenda te bekijken.

Over ons

HumanDimensions kijkt naar bedrijven en organisaties door het oog van een antropoloog. Hoe vormen mensen culturen en hoe vormen culturen mensen? We reizen de wereld rond op zoek naar manieren om sterke tribes te bouwen en onderlinge relaties te verstevigen. En brengen deze kennis via ijzersterke lezingen, masterclasses en trainingen naar de wereld van organiseren en samenwerken. Deep Democracy. Inclusie. Diversiteit. Organisatiecultuur. Leiderschap.

Facebook Twiter Instagram
dd

Facebook

EZINE

Elke zes weken een informatief, inspirerend, prikkelend ezine in je mailbox? Met artikelen, blogs, vlogs en ons laatste nieuws?

* is verplicht

© 2021 Human Dimensions B.V. Prijswijzigingen en eventuele typfouten onder voorbehoud Website door BlueBird Media. Privacy