MIREILLE OLLIVIEIRA

Mireille Ollivieira (1972) is als Deep Democracy instructor en facilitator verbonden aan Human Dimensions. Ze is leiderschapstrainer, facilitator en coach. Mireille werkte 15 jaar als strategisch communicatieadviseur en woordvoerder bij de gemeente. Ze is geboren in Paramaribo en vertegenwoordigt in veel academische settings een minderheid als het gaat om kleur. Ze voegt regelmatig een niet alledaags perspectief toe: dat van de zwarte, Caraïbische vrouw in Nederland, gevormd in een beschermde, groene omgeving, rijk aan nationaliteiten en sociale lagen: de Bijlmer.

Vertellen

Getriggerd door de beelden van wanhoop en afbraak uit de Bijlmermeer van de jaren ’80, besloot Mireille op haar 13e: ‘er is ook nog een andere kant van het verhaal en die ga ik vertellen’. Het dreef haar om de thema’s beeldvorming en diversiteit op te pakken. Op de middelbare school waren dat gesprekken over feminisme, op de universiteit vragen over criteria van het corps en bij Randstad uitzendbureau was dat door geduldig ‘lastige’ onderwerpen te agenderen. De rode draad: ze zoekt actief naar en vertolkt bij afwezigheid, het tegengeluid. Dat leidt tot begrip. En dat leidt ook tot conflict. Gelukkig is ze daar niet bang voor. Integendeel, ze gaat het aan en vindt er veel plezier in om het samen op te lossen. Het toverwoord is daarbij: aandacht. En o ja: lef.

The whole system in the room

Mireille is opgeleid als communicatiewetenschapper aan de universiteit van Amsterdam. Ze bestudeerde verschillende methoden die het hele plaatje of systeem in beeld brengen, zoals coaching, systemisch werken en Factor C, een methode voor communicatie in beleid. En natuurlijk Deep Democracy, waarin ze werd opgeleid door Yonathan Keren en Frank Weijers. ‘Deep Democracy brengt alles bij elkaar wat ik ooit geleerd heb! De minderheidsstem waarderen als elke andere stem: dat wilde ik kunnen! Het is inmiddels verslavend’.

Drempelverlagend

Mireille is zowel teacher als student. Ze schoolde zich op het gebied van intuïtieve ontwikkeling, geweldloze communicatie, diversiteit en inclusie, persoonlijk leiderschap, ouderschap, storytelling, systemisch werken, communicatie, commercie en coaching. Ze is in 2019 uitgeroepen tot een van de drie rolemodels van de gemeente Amsterdam. Als coach merkt ze dat ze drempelverlagend kan zijn voor mensen die ervaren dat ze een minderheid zijn in de groep, vaak buitenlandse mensen en/of millennials. Mireille wordt door anderen omschreven als authentiek.

Mireille na vijven

Mireille is moeder van twee kinderen en getrouwd. Ze schreef columns voor ideëele stichtingen en was redacteur voor online media. Na haar opleiding scenarioschrijven werd haar stuk opgevoerd in het Nes theater. In het theater heeft ze in verschillende rollen het podium gepakt: als dagvoorzitter/presentator/organisator en eenmaal had ze een plek tussen de dichters met spoken word.

Waar Jitske Spreekt

Jitske spreekt regelmatig op congressen. Wil je weten waar en wanneer? Meer informatie en inschrijven? Klik hier om de agenda te bekijken.

Over ons

HumanDimensions kijkt naar bedrijven en organisaties door het oog van een antropoloog. Hoe vormen mensen culturen en hoe vormen culturen mensen? We reizen de wereld rond op zoek naar manieren om sterke tribes te bouwen en onderlinge relaties te verstevigen. En brengen deze kennis via ijzersterke lezingen, masterclasses en trainingen naar de wereld van organiseren en samenwerken. Deep Democracy. Inclusie. Diversiteit. Organisatiecultuur. Leiderschap.

Facebook Twiter Instagram
dd

Facebook

EZINE

Elke zes weken een informatief, inspirerend, prikkelend ezine in je mailbox? Met artikelen, blogs, vlogs en ons laatste nieuws?

* is verplicht

© 2021 Human Dimensions B.V. Prijswijzigingen en eventuele typfouten onder voorbehoud Website door BlueBird Media. Privacy